Reparatie nodig aan je woning? Welke kosten zijn nu precies voor de huurder en welke voor de verhuurder?

Geschreven op 30 maart 2022

Ben je aangekomen bij deze blog? Dan ben je vast zoekend naar welke kosten voor reparaties nu voor de huurder zijn en welke voor de verhuurder. Wij begrijpen dat het soms erg lastig is voor een huurder om te bepalen welke reparaties voor eigen rekening zijn.

Reparatie of problemen aan je woning?

Heb je last van een verstopping? Doe je cv-ketel het niet meer? Of heb je last van ongedierte? Dan wordt er verwacht van de huurder, van jou, dat je eerst zelf naar het probleem kijkt en of je het eventueel zelf kunt oplossen.

Dit kan je doen bij problemen met de ketel

Een ketel die niet meer werkt? Kijk wat de druk is op de ketel, de druk van de ketel moet tussen de 1,5 en 2 bar zijn. Is dat niet het geval? Dan moet je hoogstwaarschijnlijk de ketel ontluchten en bijvullen. Werkt de ketel dan nog steeds niet? Zelfs niet na een reset? Dan kun jij contact opnemen met het beheerkantoor om de storing te melden. Zo zijn er heel veel kleine reparaties die wettelijk vastgesteld staan die voor rekening van de huurder zijn.

Zo los je verstoppingen op

Heb je last van een verstopping? Draai het chiffon er eens af. Hoogstwaarschijnlijk dat deze helemaal verstopt is en hier het probleem ligt. Houdt er daarom ook rekening mee dat je geen vetten doorspoelt en geen borden met etensresten afwast, hiermee voorkom je ook weer een verstopping.

Last van ongedierte? Dit kun je doen.

Heb je last van ongedierte? Dit is iets waar menig mens de kriebels van krijgt, maar helaas komt het toch met regelmaat voor dat er muizen o.i.d. in de woning te vinden zijn. Het is goed om te kijken waar dit probleem vandaan kan komen. Heeft de huurder zelf muizen aangetrokken, omdat hij of zij de woning niet schoon genoeg houdt? Dan zijn de kosten van de ongediertebestrijder voor de huurder. Zijn de muizen afkomstig van de buren? Dan is het verstandig om eerst met hen te overleggen.

Zijn de muizen in een huurwoning getrokken omdat ze makkelijk door allerlei gaten en kieren konden krijgen? Voor de bouwkundige staan van een woning zijn zowel de huurder als de verhuur verantwoordelijk. Grote bouwwerkzaamheden zijn voor rekening van de verhuurder. Klein onderhoud, zoals het dichten van openingen in muren of vloeren, zijn eerder een zorg voor de huurder als deze al in de woning woont.

Reparatiekosten voor huurder of verhuurder?

Wij willen je een kleine opsomming geven van kleine herstellingen welke door huurder uitgevoerd moet worden, voor het totaalplaatje willen wij je verwijzen naar de website van de rijksoverheid waarop de wettelijk bepaalde lijst ‘kleine herstellingen’ te vinden is.

  • Alle onderhouden c.q. reparaties welke het gevolg zijn van beschadigingen, vernielingen, ondeskundigheid en/of onjuist gebruik, zijn altijd voor rekening van de huurder/bewoner.
  • Reparatie, vervanging en bijmaken van (alle) sleutels.
  • Onderhoud en reparaties aan deurbellen, schakelaars en contactdozen.
  • Vervangen van lampen of starters.
  • Vervangen van beschadigde of gebroken beglazing.
  • Onderhoud en reparatie van tapkranen en mengkranen, waaronder het vervangen van een kraanleertje.

 

Lees hier op de website van de rijksoverheid hoe het zit qua kosten voor huurder of verhuurder.

Kom je er toch niet uit na deze blog? Dan helpen wij je graag verder!

Wil je meer weten?

Heb je vragen over dit onderwerp? Stel dan gerust je vraag aan ons.

Neem contact met ons op