Rookmelders verplicht per 1 juli 2022

Geschreven op 3 juni 2022

Rookmelder verplicht per 1 juli 2022

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om in iedere woning een rookmelder te hebben. Zo’n 76 procent van alle mensen hebben een rookmelder thuis, jij ook?

Waar moet een rookmelder hangen en wie is hier verantwoordelijk voor? Wij leggen het graag aan je uit.

Waar hang je een rookmelder op in huis?

Doordat rookt altijd stijgt is het erg belangrijk om de rookmelder aan het plafond te hangen. Hier gaat het alarm het snelste af indien er brand ontstaat. Bij een woning met meerdere verdiepingen hang je op elke verdieping een rookmelder op. Bij voorkeur in de vluchtroute, dit is meestal de hal of de overloop. In besloten ruimtes waar geen vluchtroute doorheen loopt dien je een rookmelder op te hangen. Zo is het in kamerwoningen (studentenhuizen) straks in iedere kamer verplicht.

Wie is verantwoordelijk voor de rookmelders?

In eerste instantie is de verhuurder verantwoordelijk voor het plaatsen van rookmelders. Het is op grond van het Bouwbesluit ook mogelijk dat een huurder verantwoordelijk is. Indien er rookmelders geplaatst gaan worden door de verhuurder dienen de huurders in alle tijden hun medewerking te verlenen. Wanneer de rookmelders geplaatst zijn is de huurder verantwoordelijk voor het controleren van de rookmelders. Denk aan het vervangen van batterijen. Dus in zekere zin zijn huurder en verhuurder hier gedeeltelijk verantwoordelijk voor. In nieuwe huurcontracten kunnen hier afspraken over gemaakt gaan worden.

Naast verplichting ook gewoon verstandig

Vanaf 1 juli wordt het ontbreken van een rookmelder gezien als een gebrek (artikel 7:204 lid 2 Burgerlijk Wetboek). De verhuurder moet dit gebrek dan herstellen. Daarnaast is het krijgen van een boete vanuit de gemeente ook een risico.

Ondanks dat het verplicht wordt is het daarnaast ook verstandig om een rookmelder in huis te hebben. Stel je voor dat het jouw woning is die in brand vliegt. Voor de verhuurder rot maar ook zeker voor de huurder, denk aan al je persoonlijke spullen.

Rookmelders laten plaatsen door Fonzt?

Heb jij nog geen rookmelders in jouw woningen hangen? Wij kunnen dit voor jou uit handen nemen! Onze eigen monteur gaat bij jouw woningen langs om dit tegen een vaste prijs in orde te maken. Ook wanneer je geen klant bent bij FONZT doen wij dit graag voor je.

Wil je meer weten? Bel ons gerust via 010 – 307 05 27 of ga naar de contactpagina via onderstaande button ‘neem contact op’ en stuur vul het contactformulier in.

*Afbeelding van artikel RTL Nieuws

Wil je meer weten?

Heb je vragen over dit onderwerp? Stel dan gerust je vraag aan ons.

Neem contact op