Waarom is een woninginspectie belangrijk?
Woninginspecties: “Ieder nadeel heeft z’n voordeel’’
Waarom geld uitgeven aan een woninginspectie als je de huurder kent en als die altijd netjes per bank betaald? Je bent er dan vrij zeker van dat alles in orde is. Een woninginspectie lijkt dan overbodig en op het uitgeven van geld of tijdrovende klusjes zit niemand te wachten.
Het kan zelfs zo zijn dat je bang bent voor allerlei extra vragen en wensen van de huurder waaruit werkzaamheden voortkomen en daarmee dus nog meer kosten. Kosten die je anders waarschijnlijk nooit had gehad. Dit argument horen wij vaak van onze verhuurders als wij de lokale regelgeving van de “Rotterdam-wet” bespreken. Op het eerste gezicht een logische eerste reactie.
Maar naaste het opvolgen van de regelgeving van de overheid, zien wij ook een andere kant en een ander gevolg van tussentijdse inspecties.
Waarom zijn woninginspecties nodig?
Wij zien in de praktijk van de dag juist steeds vaker dat we met vervelende situaties geconfronteerd worden in de gevallen dat de verhuurder dat juist niet verwachtte. Ook al heeft de verhuurder het idee dat hij de huurder erg goed kent, worden er toch onregelmatigheden aangetroffen. Het gaat dan echt niet altijd direct over een hennepkwekerijen of drugslab ’s. Want als je bij de voordeur een goed gesprek hebt met een huurder loop je toch vaak niet door naar de achterste slaapkamer en een kijkje in de kledingkast sla je vaak al helemaal over. En toch is dit erg belangrijk! Zo voorkom je veel narigheid in de toekomst.
Want naast het controleren of de woning wel goed bewoond wordt. Is het ook goed om een woninginspectie in te plannen en te kijken naar de staat van de woning, het kan zo zijn dat er onderhoud uitgevoerd moet worden.
Voorkom lekkages en andere narigheden
Denk bijvoorbeeld aan de cv-ketels die jaarlijks gekeurd moet worden, of de kitvoegen die niet meer in goede staat zijn en aan vernieuwing toe zijn. Steeds vaker zien we lekkages die het gevolg zijn van kitvoegen die niet goed onderhouden zijn. Lekkages die een veelvoud kosten van de kosten van een inspectie. En wist je dat een huurder primair verantwoordelijk is voor het onderhouden van de kitvoegen? Het is daarom belangrijk om te kijken of de huurder het dagelijks onderhoud van de woning goed bijhoudt.
En zo is het ook met ventileren en het verwarmen van de woningen. Met de huidige hoge energiekosten zien we dat huurders minder ventileren en minder verwarmen. De eerste bizarre resultaten hiervan hebben we in de praktijk reeds gezien: Schimmelvorming! Een probleem dat zo maar uit kan groeien tot een enorm probleem en een kostenpost voor de verhuurder. Een vroege signalering en het aanspreken van de huurder op zijn of haar verantwoordelijkheid voor ventilatie en verwarmen is dus super belangrijk!
Zuinig omgaan met woning
Verder zien we dat huurders over het algemeen veel zuiniger omgaan met de woning als je frequente inspecties uitvoert. Helemaal bij nieuwe huurders zien we dat ze het zeer serieus nemen als we een inspectie uitvoeren na drie maanden. De huurder wordt er dan van bewust dat de woning niet zijn of haar eigendom is, en zuinig om dient te gaan met de woning. Als we bij zo een bezoek de huurder aanspreken over de extra gaten die hij of zij in de muur geboord heeft, zien we dat ze er daarna een keertje extra over nadenken voordat ze dat doen. Ze zijn zich er dan vanaf dat moment zeer bewust van dat de woning bij vertrek teruggebracht moet worden in de staat zoals die was bij aanvang van de huurovereenkomst.
Maar; mag je als verhuurder dan zomaar naar binnen? Nee! Het kan zijn dat de huurder weigert. De huurder heeft namelijk recht op ongestoord huurgenot en recht op privacy. Wanneer mag je wel naar binnen? De verhuurder mag in alle tijden naar binnen als er dringende werkzaamheden uitgevoerd moeten worden in de woning. Of als er preventief onderhoud uitgevoerd moet worden. De huurder mag dit niet weigeren en dient de verhuurder naar binnen te laten.
Woninginspecties voordelig voor verhuurder en huurder
Twijfel je als verhuurder hoe de woning gebruik wordt? Je kunt dan altijd een melding maken bij de gemeente of bij de politie als de huurders blijven weigeren.
Conclusie! Woninginspecties uitvoeren bij huurders levert zeker wat op, zowel voor huurder als voor verhuurder. Voor verhuurder is het fijn om weten dat de woning op de juiste manier gebruikt en onderhouden wordt, en voor huurder is het fijn dat de verhuurder zicht houdt op het onderhoud binnen de huurwoning.
Wil jij op de hoogte blijven en onze nieuwsbrief ontvangen? Stuur een e-mail naar info@fonzt.nl met je gegevens. Of wil je een keer koffiedrinken om te kijken wat we voor jou kunnen betekenen? Bel ons direct voor het maken van een afspraak 010 307 05 27.
Wil je meer weten?
Heb je vragen over dit onderwerp? Stel dan gerust je vraag aan ons.